Μουσείο που κλείνει ξεπουλάει… άρματα μάχης!

Κλείνει λόγω έλλειψης επισκεπτών

Άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα ξεπουλάει το Μουσείο Αρμάτων της Νορμανδίας, που εδρεύει στη βορειοδυτική Γαλλία. Το μουσείο κλείνει λόγω έλλειψης επισκεπτών. Μεταξύ των 130 αντικειμένων που θα πουληθούν στις 18 Σεπτεμβρίου από τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Artcurial είναι ένα άρμα M4 Cadillac του 1942 (εκτιμάται ότι θα πιάσει 80.000-140.000 ευρώ), ένα Jeep MB του 1944 (25.000 ευρώ), μια μπουλντόζα Caterpillar D-8 του 1943 (4.000-6.000 ευρώ).

Εκτός από αυτά τα ακριβά… σουβενίρ, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αποκτήσει σε καλύτερη τιμή κούκλες ντυμένες με στολές πιλότων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ή με ενδυμασίες Γάλλων αντιστασιακών. Κόστος 200 ευρώ η καθεμία.

"Για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και φορολογικούς λόγους, αποφάσισα να κλείσω το μουσείο και να πουλήσω το σύνολο της συλλογής" εξήγησε ο Πατρίκ Νεράν, ο ιδρυτής του Μουσείου Αρμάτων που βρίσκεται στο Κατς, πολύ κοντά στις ακτές όπου έγινε η Απόβαση των Συμμάχων τον Ιούνιο του 1944. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2013 αλλά φέτος οι επισκέπτες του μειώθηκαν "κατά περίπου 30%", εξήγησε ο συλλέκτης, αποδίδοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο στα "προβλήματα τρομοκρατίας στη Γαλλία", που διώχνουν τους τουρίστες, όσο και στην απουσία οικονομικής στήριξης.

Ο Νεράν, που είναι συνταξιούχος πιλότος της Air France, άρχισε να συλλέγει άρματα και οχήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τη δεκαετία του 1980 και, μαζί με τους δύο γιους του, έχει αποκαταστήσει περισσότερα από 20 διαφορετικά μοντέλα αρμάτων. Το πρώτο που απέκτησε ήταν ένα άρμα M24 Chaffee του 1944 με το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου, συμμετέχοντας σε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις.

Το μουσείο, που στεγάζεται σε έναν χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί περίπου 40 οχήματα, πολλές χιλιάδες μικροαντικείμενα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πίστα για αεροπορικές επιδείξεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι επιδείξεις αεροσκαφών και αρμάτων στοίχισαν στον Νεράν "πολλές μηνύσεις από τους γείτονες" και συνέβαλαν στην απόφασή του να κλείσει το μουσείο.

Παρά την πώληση πολλών αντικειμένων, ο Νεράν θα κρατήσει "ένα μικρό απόθεμα" ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα μπορέσει να ανοίξει κάποιον άλλον χώρο για να στεγάσει τη συλλογή του.