Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε εδώ

"Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε το οικοδόμημα της ΕΕ" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Με μήνυμα αλληλεγγύης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς τον ιταλικό λαό και τον Ματέο Ρέντσι, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Σατώ Σεν Κλού. 

«Θέλω να του πω, ότι εφ' όσον ζητήσει βοήθεια η Ιταλία, όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα τεθούν στη διάθεσή τους για να σωθούν περαιτέρω ζωές. Πάνω από 240 είναι οι νεκροί, πολλοί τραυματίες και σίγουρα κάποιοι αγνοούμενοι ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να μιλήσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας για την Ευρώπη και για τις απειλές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως η Ευρώπη, είναι και ευάλωτο. Υπάρχουν σήμερα γεγονότα που μπορούν να έχουν συνέπειες και να καταστρέψουν τη βάση αυτών που θεωρούμε αυτονόητα». 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, καθώς και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα». 

«Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Ολάντ.