Ξεπέρασαν τους 120 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία

Κατέρρευσε όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε - Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων - Μάχη με τον χρόνο για βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα σιντρίμια δεκάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο σεισμός της Λάκουιλα το 2009  είχε αφήσει πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς και 1500 τραυματίες.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των 6 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία. 

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, με τα περισσότερα θύματα στο χωριό Αματρίτσε, το οποίο έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολόκληρο. 

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος. «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» δήλωσε ο δήμαρχος του μαρτυρικού Αματρίτσε,Σέρτζιο Πιρότσι.

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας. Το μεγέθος, το επιδανειακό εστιακό βάθος, η παλαιότητα των περισσότερων κτισμάτων καθώς και η ώρα που έγινε ο σεισμός - όλοι κοιμόταν στα σπίτια τους - είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη τραγωδία. 

Οι πρώτες εικόνες που φθάνουν από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών. Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο. Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε με εμφανή συγκίνηση: "είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω".

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους

Ο δήμαρχος του Ακούμολι, κοινότητας που βρίσκεται πολύ κοντά στον επίκεντρο του σεισμού, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για μια μισοκατεστραμμένη πόλη, σε δηλώσεις του στο ιταλικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Agi. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. "Εδώ, είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια", δήλωσε.