Τσαβούσολγου: Αν επαναφέρουμε τη θανατική ποινή θα είναι με δημοψήφισμα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε σε αποκλειστική του συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ». «Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Ταβούσογλου.

Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρετε την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας”».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Εχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».