Τουρκία: 18.000 στις φυλακές, συλλήψεις επιχειρηματιών και έπεται συνέχεια

Το πογκρόμ του Ερντογάν σε στρατό, εκπαίδευση, δικαιοσύνη και δημόσιο τομέα γενικά εξαπλώνεται και πλήττει πλέον και τον επιχειρηματικό κόσμο

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 18.000 ανθρώπους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Εκ των προσώπων αυτών, τα 9.677 έχουν συλληφθεί κι αναμένεται η δίκη τους, πρόσθεσε ο Αλά.

Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι ανεστάλησε η ισχύς των διαβατηρίων σχεδόν 50.000 ανθρώπων μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνες σχετικά με 1.300 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Το πογκρόμ του Ερντογάν σε στρατό, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, μμε και δημόσιο τομέα γενικά εξαπλώνεται και πλήττει πλέον και τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Σήμερα συνελήφθησαν τρεις σημαντικοί Τούρκοι επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, τον οποία η Αγκυρα κατηγορεί για την οργάνωση του πραξικοπήματος. 

Ο Μουσταφά Μποϊντάκ, πρόεδρος του ομίλου Boydak Holding , συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καΐσερι της κεντρικής Τουρκίας, ταυτόχρονα με δύο στελέχη της εταιρείας του,τους Σουκρού Μποϊντάκ και Χαλίτ Μποϊντάκ.

 Η αστυνομία αναζητεί τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, καθώς και τους Ιλιάς και Μπεκίρ Μποϊντάκ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Ο όμιλος Boydak Holding δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, των επίπλων, όπου διατηρεί τις πολύ γνωστές στην Τουρκία φίρμες Istikbal και Bellona.

Την ίδια ώρα,  ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην πρωτεύουσα Άγκυρα όπως επίσης και στρατώνων που χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιώτες, οι οποίοι εναπλάκησαν στο πραξικόπημα.