Δεύτερος τζιχαντιστής Γαλλίας: Αδερφοί μου, σκοτώστε τους μαζικά

Βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με τον δεύτερο δράστη της επίθεσης στην εκκλησία

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου φέρεται να εμφανίζεται ο δεύτερος δράστης της επίθεσης αυτή την εβδομάδα στην εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας, καλώντας όλους τους μουσουλμάνους να καταστρέψουν τη χώρα.

Ο 19χρονος Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίρ Πετιζάν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως ένας από τους δύο άντρες που σκότωσαν έναν ιερωμένο μέσα στην εκκλησία προτού σκοτωθούν από τα πυρά αστυνομικών.

Στο βίντεο, διάρκειας δυόμισι λεπτών, ο Πετιζάν απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς:

"Οι καιροί έχουν αλλάξει. Θα υποφέρετε αυτά που υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας. Θα καταστρέψουμε τη χώρα σας", λέει ο άντρας που το πρακτορείο Amaq ισχυρίζεται είναι ο Πετιζάν στο βίντεο.

Επίσης καλεί τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους «να πλήξουν τις χώρες του συνασπισμού» σε αντίποινα για τις «χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές κατά των εδαφών μας».

"Αδερφοί μου, βγείτε στους δρόμους με μαχαίρια, με οτιδήποτε χρειάζεται, επιτεθείτε τους, σκοτώστε τους μαζικά", λέει ενδεικτικά. 

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι - στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση τζιχαντιστών στην εκκλησία - συνελήφθη και κρατείται ένας Σύρος πρόσφυγας που διέμενε σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στη Γαλλία. 

Μεταξύ των άλλων προσώπων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση είναι ένας Γάλλος, 30 χρονών, ο οποίος ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον του άλλου δράστη, του Αμπντέλ Μαλίκ Πετιζάν. Ο άνδρας, κάτοικος ανατολικής Γαλλίας, ενδιαφέρει τους ερευνητές που θέλουν να μάθουν "αν μπορούσε να γνωρίζει για ένα σχέδιο επίθεσης που είχε επεξεργαστεί ο δράστης", εξήγησε η πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Υπό προσωρινή κράτηση επίσης έχει τεθεί ένας 16χρονος ο αδελφός του οποίου, φίλος του Αντέλ Κερμίς, αναχώρησε για την περιοχή των ιρακινο-συριακών συνόρων τον Μάρτιο του 2015.