Πίστη στο ΙΚ είχε ορκιστεί ο Σύρος βομβιστής στη Γερμανία

Στο κινητό του βρέθηκαν τζιχαντιστικά βίντεο και στο σπίτι του υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών υλικών

Συγκλονισμένη είναι η γερμανική κοινωνία από τα 2 χθεσινά περιστατικά βίας στο 'Ανσμπαχ και στο Ρόιτλινγκεν. 

Ο 27χρονος Σύρος βομβιστής που ανατινάχθηκε στο Άνσμπαχ της Βαυαρίας στην είσοδο μουσικού φεστιβάλ - κοντά στη Νυρεμβέργη – αποδεικνύεται ότι ήταν μαχητής του Ισλαμικού κράτους, καθώς οι γερμανικές αρχές βρήκαν σχετικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο και το λάπτοπ του. 

Πρόκειται για έναν Σύρο μετανάστη που είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου που είχε κάνει. Ο ίδιος σκοτώθηκε ενώ από την βομβιστική επίθεση τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, τρεις από αυτούς σοβαρά.  

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν βίντεο στο οποίο ο νεαρός τζιχαντιστής υπόσχεται πίστη στην οργάνωση και υπόσχεται εκδίκηση για τους «νεκρούς τζιχαντιστές».  Επίσης, στις έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμά του, βρέθηκαν υλικά και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών υλικών και βομβών. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrmann, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. "Μια προσωρινή μετάφραση από διερμηνέα δείχνει ότι στο βίνετο ο δράστης  δηλώνει  ρητά, στο όνομα του Αλλάχ, την πίστη του και την υποταγή του στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, των ηγέτης των ισλαμιστών, και εξηγεί ότι ππρόκειται για μια πράξη εκδίκησης εναντίον των Γερμανών, επειδή εμποδίζουν το Ισλάμ", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Βαυαρός υπουργός.

"Νομίζω ότι μετά από αυτό το βίντεο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση ήταν μια τρομοκρατική επίθεση με ένα ισλαμικό υπόβαθρο" πρόσθεσε ο Herrmann.

Λίγο αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βίνετο που μετέδωσε το "πρακτορείο" Amaq που πρόσκειται στους ακραίους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΙΚ ανέφερε ότι ο 27χρονος δράστης ήταν ένας από τους "στρατιώτες" του. "Εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινομενος στις εκκλήσεις για να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος", πρόσθεσε το Amaq.

Στην περίπτωση του Ρόιτλινγκεν, νεαρός Σύρος τραυμάτισε θανάσιμα με ματσέτα μια γυναίκα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, για προσωπική διαφορά και δεν συνδέεται με τρομοκρατία καμίας μορφής. 

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.