Μόναχο: Τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο με νεκρούς και τραυματίες

Οι τρεις τουλάχιστον δράστες παραμένουν ελεύθεροι και οπλισμένοι - Επιβεβαιωμένοι 6 νεκροί

Πυρά ακούστηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο της Γερμανίας. Στο σημείο υπάρχουν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ η αστυνομία έχει καλέσει τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς η επιχείρηση καταδίωξης των 3 δραστών - που κυκλοφορούν ελεύθεροι - βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "πολλαπλούς θανάτους", τουλάχιστον 15 και πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν 6 νεκρούς και και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 3 νεκρούς. 

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, οι δράστες της επίθεσης είχαν ημιαυτόματα όπλα και ένας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Αξιωματούχος της αστυνομίας μιλώντας στο Reuters έκανε πλέον λόγο για "τρομοκρατική επίθεση", ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι υπήρχε μόνο ένας δράστης, πιθανότατα ακροδεξιός και όχι τζιχαντιστής. 

Επίσης, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπήρξαν τρία διαφορετικά περιστατικά πυροβολισμών, όλα συνδεόμενα με την επίθεση.

Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες γύρω από την περιοχή έχουν ακινητοποιηθεί και η αστυνομία καλεί τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους.  Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τον κεντρικό Σταθμό του Μονάχου. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άντρας μπήκε στο εμπορικό κέντρο και άνοιξε πυρ αδιακρίτως και στη συνέχεια διέφυγε προς έναν κοντινό σταθμό του μετρό. 

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν άνδρα, γνωστό ακροδεξιό, και όχι τζιχαντιστή. Το σενάριο αυτό ακόμα δεν έχει απορριφθεί. 

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.