Οριστική απόφαση: Σε δίκη η Λαγκάρντ

Κατηγορείται για εμπλοκή στο οικονομικό σκάνδαλο αποζημίωσης 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί το 2008, ενώ η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε σήμερα ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008. Συγκεκριμμένα, κατηγορείται για "αμέλεια" σε μια διαιτησία υπέρ του γάλλου επιχειρηματία 

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία παρέπεμπε τη Λαγκάρντ σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, μετά την απόφαση, δήλωσε σήμερα ότι "η δίκη θα αποδείξει ότι η πελάτης του είναι αθώα στην υπόθεση Ταπί". 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με "την εμπιστοσύνη" του τη γενική διευθύντριά του: "Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ - αν αποδειχθεί η ενοχή της - κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Κυρίως όμως κινδυνεύει με το απόλυτο αμαύρωμα του πολιτικού και κοινωνικού γοήτρου της

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε να καταφύγει σε μια ιδιωτική διαιτησία.

Η δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης αυτής, έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Η Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε "προς το συμφέρον του κράτους" και "με σεβασμό στο νόμο".