Τουρκία: Δεν θα κηδευθούν οι πραξικοπηματίες

"Με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους"

Εκτός από τον διασυρμό και τον εξευτερισμό των συλληφθέντων στρατιωτικών,  η Τουρκία διαπομπεύει τώρα και τους επίδοξους πραξικοπηματιές που έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν την νύχτα της Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι σχεδόν 104 νεκροί στρατιώτες δεν θα κηδευτούν, επειδή «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους»

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους και οι νεκροί πραξικοπηματίες δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους» 

Μετά το πραξικόπημα, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.

Τ μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας που απολύθηκαν φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με την κατηγορία ότι είχαν "τρομοκρατικές" διασυνδέσεις.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εργάζονται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, την Ντίγιανετ (Diyanet).

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ότι είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στη δημόσια διοίκηση της Τουρκίας, στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες.