Μπόρις Τζόνσον: Δε θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του Κάμερον!

"Εξαιτίας των περιστάσεων στο κοινοβούλιο" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον – ο αμφιλεγόμενος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υποστηρικτής του Brexit – αιφνιδίασε σήμερα τον Τύπο. 

Ενώ υποτίθεται ότι θα έδινε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως δήλωσε, αφού μίλησε με τους συναδέλφους και "εξαιτίας των περιστάσεων στο κοινοβούλιο" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών. 

Ο Τζόνσον θα έβαζε υποψηφιότητα - και θεωρούταν και μέχρι πρόσφατα φαβορί - για επόμενος πρωθυπουργός. 

Οι... περιστάσεις που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι η αιφνιδιαστική υποψηφιότητα που κατέθεσε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ - ένας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit και θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον.

Όμως, ο Γκόουβ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα: "Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει». 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφο ων 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ που θα επιλεγούν από τους βουλευτές των Τόρις.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία.

Η 59χρονη «σιδηρά κυρία» των Τόρις ανήκει στην πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος. Εκανε την έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι περνά στις τάξεις των υπέρμαχων της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηρώντας κυβερνητική πειθαρχία. Όμως δεν πέρασε στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για το Bremain, γεγονός που την καθιστά ιδανική υποψήφια της συναίνεσης σε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα.

Την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις ανακοίνωσε επίσης μέσω του Twitter και η Αντρέα Λίντσομ, ένα ακόμη μέλος της καμπάνιας του Brexit.

Την Τετάρτη, κατέθεσε την υποψηφιότητά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, λίγες ώρες μετά τον Στίβεν Κραμπ, τον υπουργό Εργασίας και Συντάξεων.