Ισπανία: Αποχή και Podemos οι μεγάλοι νικητές

Οι Podemos από μόνοι τους δεν ανατρέπουν τον Ραχόι, αλλά εμφανίζονται το δεύτερο κόμμα - Αν συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές (τρίτοι με 21,98%) σχηματίζουν κυβέρνηση

Έκλεισαν οι κάλπες στην Iσπανία για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν η χώρα για έξι μήνες και έγιναν στη σκιά του Brexit.

Οι Podemos από μόνοι τους δεν ανατρέπουν τον Ραχόι, αλλά εμφανίζονται το δεύτερο κόμμα ενώ το παραδοσιακό κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές, φαίνονται το τρίτο κόμμα.  

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το Λαικό Κόμμα εξασφαλίζει 117 με 121 έδρες (28,48%) θέσεις στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, οι Podemos 91 με 95 έδρες (25,61%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 81 με 85 (21,98%). 

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos εξασφαλίζουν 26 με 30 έδρες (11,78%). 

Αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά, η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος), αν συνεργαστούν με τους Ciudadanos και στους Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν πάνω από 180 έδρες, την απόλυτη κυριαρχία στη Βουλή και σχηματίζουν κυβέρνηση. 

Η πλειοψηφία στο Ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών είναι οι 176 έδρες.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να αλλάξει καθώς ο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία και η χώρα μπορεί και πάλι να συρθεί σε εκλογές για τρίτη φορά. 
Πάντως, η νύκτα αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα τελικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν επακριβώς πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με βάση τους οποίους θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα δώσουν το στίγμα για το ποιές μετεκλογικές συμμαχίες μπορούν να εξασφαλίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση.

Μεγάλη νικήτρια ήταν και η αποχή: οι Ισπανοί πολίτες αυτή τη φορά γύρισαν την πλάτη στην εκλογική διαδικασία. Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ήταν 51,17% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου.