Πάντοαν: Θα διαλυθούμε αν ασχολούμαστε μόνο με τις τράπεζες

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, τώρα, οι κύριες προτεραιότητες

«Υπάρχει κίνδυνος αποσύνθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασχολείται μόνον με τις τράπεζες», τονίζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. 

«Πρέπει να σκεφθούμε ακόμη ότι μπορεί να μοιάζει αδύνατο. Υπάρχει να μείγμα στοιχείων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας επιπλέον ώθησης προς την αποσύνθεση. Υπάρχει βαθιά έλλειψη ικανοποίησης σε ότι αφορά την ασφάλεια, την οικονομία, την μετανάστευση: η απασχόληση και η ανάπτυξη βελτιώνονται, αλλά όχι με επαρκή τρόπο. Και υπάρχει η τάση να πιστεύει, κανείς, ότι οι εθνικές λύσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις ευρωπαϊκές», τονίζει ο Πάντοαν. Αναγνωρίζει, δε, σε ότι αφορά το τελευταίο αυτό σημείο πως «υπάρχει,δυστυχώς, μια δόση αλήθειας, εξαιτίας της ακαταλληλότητας των ευρωπαϊκών θεσμών». 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, τώρα, οι κύριες προτεραιότητες και εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της ερχόμενης εβδομάδας θα έπρεπε να αλλάξει πορεία πλεύσης, με θεαματικό τρόπο. 

Η θέση της Ιταλίας, υπενθυμίζει ο Πάντοαν, είναι ότι « οι προτεραιότητες, στην φάση αυτή, αποτελούνται από την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ισότητα και την ευημερία. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ασχολείται μόνον με τις τράπεζες. Τις σταθεροποιούμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με τους πολίτες», ώστε «οι πολίτες αυτοί να ξαναρχίσουν να σκέφτονται ότι η Ευρώπη είναι μια καλή ιδέα», δηλώνει ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι 

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν διαπιστώνει ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλο αίτημα για επιστροφή της πολιτικής, με στόχο να επανασχεδιαστούν οι βασικές αρχές. Θεωρεί, δε, ότι « αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό», και ότι «πρέπει να διαμορφωθεί και να βρει εφαρμογή η ιδέα μιας Ευρώπης διαφορετικής από αυτή στην οποία βρισκόμαστε». 

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε αυτοκριτική και να συνδέσουμε καλύτερα την ανάπτυξη, την εργασία, την πρόνοια και την ισότητα», τονίζει ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. Απαντώντας , τέλος, σε ερώτηση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα, καθιστά σαφές πως παραμένει πεπεισμένος ότι «ο κύριος δρόμος για να μειωθεί το δημόσιο χρέος είναι η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης».