Γιούνκερ: Να τελειώνουμε τώρα, τo διαζύγιο με τη Βρετανία δεν είναι φιλικό

Γιατί να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο, σχολιάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής έως τον Οκτώβριο, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου τους», επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

«Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Το συντομότερο δυνατό"

Αν και μουδιασμένες οι Βρυξέλλες από την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια μετά από 43 χρόνια, στέλνυν ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο να αρχίσει "το συντομότερο δυνατό" τη διαδικασία εξόδου της χώρας, μετά

"Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ".

"Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων", προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωση.

Πάντως, όπως τονίζουν αναλυτές και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης στην καμπάνια υπέρ της εξόδου, η διαδικασία οριστικοποίησης του διαζυγίου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Πώς γίνεται η διαδικασία εξόδου

Για το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις αποχώρησης ενός κράτους μέλους κάνει λόγο το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η Μεγάλη Βρετανία  θα πρέπει να κάνει τα εξής:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.