ΕΕ για Brexit: Αφού το αποφασίσατε, να βγείτε το συντομότερο

"Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - "Η ΕΕ δεν θα διαλυθεί" τονίζει ο Γιούνκερ

Αν και μουδιασμένες οι Βρυξέλλες από το 52% υπέρ του Brexit και την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια μετά από 43 χρόνια, έστειλαν σήμερα μήνυμα στο Λονδίνο να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία εξόδου της χώρας, μετά 

"Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

"Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων", προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή: "Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες χωρίς προηγούμενο την οποία οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους"

Ο Γιούνκερ τόνισε ότι "περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις", αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές.

Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά "οχι" και αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου χειροκροτούμενος.

Πάντως, όπως τονίζουν αναλυτές και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης στην καμπάνια υπέρ της εξόδου, η διαδικασία οριστικοποίησης του διαζυγίου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Πώς γίνεται η διαδικασία εξόδου

Για το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις αποχώρησης ενός κράτους μέλους κάνει λόγο το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η Μεγάλη Βρετανία  θα πρέπει να κάνει τα εξής:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.