Διεκδικεί δυναμικά Ρώμη και Τορίνο το Κίνημα των 5 Αστέρων

Η κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε σε πολλές ιταλικές πόλεις και πάει στον δεύτερο γύρο

Στον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, η κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε. Ειδικά στη Ρώμη, το κίνημα Πέντε Αστέρων έφερε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και στον δεύτερο γύρο, σε δυο εβδομάδες, πρόκειται να λάβουν μέρος, τελικά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κινήματος Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι, και της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, η οποία έχει ξεπεράσει το 50% των εκλογικών τμημάτων, έχουν λάβει, αντίστοιχα, το 35,8% και 24,4% των ψήφων.

Ο Μπέπε Γκρίλλο παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο. Στις 19 Ιουνίου, ο  απερχόμενος Δημοκρατικός δήμαρχος Πιέρο Φασίνο με 41,6%, θα αναμετρηθεί η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο (31,1% στον χθεσινό πρώτο γύρο). 

Στο Μιλάνο, εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο εξασφαλίζουν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, με το 41,6% των ψήφων, και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με το 40.9%. 

Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις εξασφαλίζει ένα άκρως ικανοποιητικό ποσοστό, με το 42,1% των ψήφων, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με το 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάννι Λετιέρι.

Ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις, και αυτό μάλλον ευνόησε το κίνημα στο να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός -φυσικά- και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες. 

Ρέντσι: Δεν λέμε ότι κερδίσαμε, αλλά υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα 

«Δεν λέμε ότι κερδίσαμε, αλλά υπάρχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για όλους», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Ο Ρέντσι αναγνώρισε ότι η επίδοση της κεντροαριστεράς στη Νάπολη ήταν κάκιστη και πρόσθεσε ότι πρόκειται σύντομα να ορίσει έκτατο, προσωρινό «επίτροπο και διαχειριστή» του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την Ρώμη, ο Ρέντσι τόνισε ότι ο υποψήφιός του «πέτυχε σχεδόν ένα θαύμα», δεδομένης της κακοδιαχείρισης και των σκανδάλων των περασμένων ετών.

Σχετικά με το Μιλάνο- όπου ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μπέπε Σάλα ουσιαστικά ισοψήφησε με τον κεντροδεξιό Στέφανο Παρίζι- ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κερδηθεί ο δήμος στις 19 Ιουνίου».

Ο Ματέο Ρέντσι αναγνώρισε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κάποια προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν», αλλά πρόσθεσε ότι «οι περισσότεροι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς εξασφάλισαν χθες ποσοστό που ξεπερνά το 40% και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές πάντως, το κύριο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι «Δημοκρατικοί», ενόψει του δεύτερου γύρου, είναι η δυσκολία προσέγγισης ψηφοφόρων άλλων πολιτικών χώρων. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να καταφέρουν να ξεπεράσουν το 50% των προτιμήσεων και να εκλέξουν δημάρχους στις μεγάλες πόλεις.