Ο Ερντογάν κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί για το Ραμαζάνι

Ως "αντίποινα" για την απόφαση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο , η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το ιστορικό βυζαντινό μνημείο ως τζαμί για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι την περίοδο του ραμαζανίου. 

Η απόφαση αυτή φαίνεται να είναι ″εκδικητική″ απέναντι στην χριστιανική δύση, με αφορμή την τελευταία απόφαση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Μωαμεθανούς το 1915 ως γενοκτονία. 

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε… τζαμί θα διαρκέσει για 30 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, το κρατικό κανάλι θα αναμεταδίδει από την Αγιά Σοφιά το πρόγραμμα sahur, δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης Σαμιλ Ταγιάρ, ανέβασε στο Twitter του το σκεπτικό της κυβέρνησης για αυτή την κίνηση: εφόσον οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το PKK και τον Γκιουλεν και η Γερμανία «υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας», η φιλία έμεινε στο ράφι. Επομένως, τώρα έχει σειρά να αντιδράσει η Τουρκία και η Αγιά Σοφία να ανοίξει στο προσκύνημα» και να γίνει δηλαδή και πάλι τζαμί.