Γαλλία: Απεργιακό τσουνάμι, 11 ημέρες πριν το Euro 2016

Ο πρωθυπουργός Βαλς ανέβαλε το ταξίδι του στον Καναδά λόγω της κοινωνικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ματαίωσε και μετέθεσε "για το φθινόπωρο" την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στον Καναδά από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου, με αφορμή την κοινωνική αναταραχή - αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι που ακυρώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός με αφορμή τον νόμο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις αντιδράσεις των συνδικάτων. 

Ενώ οι κινητοποιήσεις μπαίνουν στον τέταρτο μήνα, οι απεργοί δηλώνουν ανυποχώρητοι. 

Από τις 3 Ιουνίου ξεκινούν τριήμερη αποχή οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας ενώ, στις 14 Ιουνίου, τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει πανεθνική απεργία ενάντια στον εργασιακό νόμο.

Το απεργιακό κίνημα στρέφεται πλέον προς τις μεταφορές, στρατηγικό τομέα για τις εκατοντάδες χιλιάδες των φαν του ποδοσφαίρου που αναμένονται για το Euro 2016. 

Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, όπου οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας βρίσκονται στην τελική τους φάση, η απεργία που εξαγγέλθηκε θα αρχίσει απόψε.

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι του μεγαλύτερου συνδικάτου της Air France ψήφισαν χθες υπέρ μιας 6ήμερης απεργίας διαμαρτυρόμενοι για την προσεχή μείωση των αμοιβών τους. Αν και δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία, «θα υπάρχει οπωσδήποτε κινητοποίηση εντός του Ιουνίου», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων.

Έπειτα από σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, το κίνημα διαμαρτυρίας κατέλαβε πρόσφατα και τον πετρελαϊκό τομέα. Για να αποφύγει την γενικευμένη έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, ενώ ο τομέας της τροφοδοσίας σε δομικά υλικά πλήττεται επίσης από ελλείψεις.