Γαλλία: Τα συνδικάτα απειλούν το Euro – Ανυποχώρητος ο Ολάντ

Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν χθες σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις

Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και πραγματοποιούν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς εδώ και περισσότερο από δύο μήνες στη Γαλλία,κάλεσαν να «ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του, από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τους απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «είναι μια καλή μεταρρύθμιση».

Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που απειλεί να αυξήσει την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών, σύμφωνα με τους αντιπάλους του.

Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. 

Άγρια επεισόδια, φωτιές και ξύλο στη Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, ενώ τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες σε σιδηρόδρομους και αερομεταφορές, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016. 

«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία». 

«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε, πάντοτε με σεβασμό των ελευθεριών, αλλά και της πρώτης των ελευθεριών που είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας».

Για τον Φρανσουά Ολάντ, «ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα».