Ρωσία: Χάρη στην Ουκρανή πιλότο Σαβτσένκο -Ανταλλαγή με δύο Ρώσους κρατουμένους

Έφτασε σήμερα στο Κίεβο - Είχε καταδικαστεί από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 ετών

Την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο για ανταλλαγή της πιλότου Νάντια Σαβτσένκο με 2 Ρώσους κρατούμενους στο Κίεβο φαίνεται ότι αποδέχθηκε η Μόσχα. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Σαβτσένκο πήρε  χάρη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία. O Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ουκρανή ηρωίδα πιλότος επέστρεψε αεροπορικώς στο Κίεβο. 

Κατά την άφιξή της στο Κίεβο η Σαβτσάνκο δήλωσε ότι είναι έτοιμη να "θυσιαστεί εκ νέου" για την Ουκρανία. "Είμαι έτοιμη να θυσιαστώ εκ νέου στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία", δήλωσε, εμφανώς κουρασμένη, ενώπιον του πλήθους των δημοσιογράφων που την περίμεναν στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ του Κιέβου. "Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, γιατί έχετε αγωνιστεί για εμένα (...). Αν οι άνθρωποι δεν έπαιρναν τον λόγο, οι πολιτικοί θα έμεναν σιωπηλοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το αεροσκάφος του προέδρου της Ουκρανίας μετέφερε τους δύο Ρώσους στους οποίους απονεμήθηκε χάρη και στο διεθνές αεροδρόμιο της ρωσικής πόλης Ροστόφ ον Ντον, όπου και έγινε η ανταλλαγή. Οι δύο Ρώσοι είναι ο Εβγκένι Εροφέεφ και Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, καταδικασθέντες σε 14ετή κάθειρξη τον Απρίλιο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Τον Μάρτιο, η Σαβτσένκο καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, τον Ιούνιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία.

Η καταδίκη της προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών καθώς η ίδια έχει γίνει για τους Ουκρανούς ένα σύμβολο του αγώνα τους απέναντι στη Ρωσία. 

Η παράδοση της Σαβτσένκο, την απελευθέρωση της οποίας είχαν απαιτήσει δυτικές κυβερνήσεις, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγες εβδομάδες προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.