Ερντογάν: Παγώνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

Ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας και εκταμιευθούν τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η ΕΕ

Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, «καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Ερντογάν mιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής και υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η ΕΕ βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αυτή η εξέλιξη θεωρούταν δεδομένη σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την άρνηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων ηγετών να επισπεύσουν την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες, χωρίς η Άγκυρα να έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. 

Μόλις χθες, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάργηση της Βίζας για τους Τούρκους να τεθεί σε εφαρμογή εντός της προθεσμίας, δηλαδή την 1η Ιουλίου.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία.

Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.