EgyptΑir: Χάος στις έρευνες, μυστήριο στα αίτια της συντριβής

Χθες, ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να παραδώσουν στο Κάιρο όλα τα δεδομένα

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια της συντριβής του Airbus της EgyptAir, καθώς η μία πληροφορία μετά την άλλη αναιρείται, συνήθως από τις ίδιες τις πηγές. 

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι τα στοιχεία από τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής δείχνουν έκρηξη στο αεροσκάφος. 

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου διέψευσε τις πληροφορίες. "Ο,τιδήποτε δημοσιεύεται για την υπόθεση αυτή είναι εντελώς ψευδές και απλές εικασίες που δεν προέρχονται από την ιατροδικαστική αρχή", μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ,  επικαλούμενο ανακοίνωση του Χισάμ Αμπντελχαμίντ.

Την ίδια ώρα, Αιγύπτιοι ιατροδικαστές πήραν σήμερα DNA από συγγενείς θυμάτων της πτήσης της EgyptAir από το Παρίσι στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί.  

Εμπειρογνώμονες και πηγές προσκείμενες στην έρευνα διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ότι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σύμφωνα με τις οποίες η ανάλυση ανθρώπινων μελών που περισυλλέχθηκαν δείχνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη, δεν επιτρέπουν να διατυπωθεί κανένα συμπέρασμα αναφορικά με τα αίτια της συντριβής. 

"Κανένα ίχνος εκρηκτικού δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν σε συντρίμμια ή σε ανθρώπινα μέλη", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μια από τις πηγές αυτές. "Σ' ένα αεροπλάνο που πέφτει, συμβαίνει αναγκαστικά κάποια στιγμή μια έκρηξη, η οποία διαλύει το αεροπλάνο, είτε στον αέρα --το αποτέλεσμα μιας έκρηξης που οφείλεται σε βλάβη ή σε εγκληματική πράξη-- ή όταν το αεροσκάφος πέφτει στην επιφάνεια της θάλασσας από ύψος 11 χιλιομέτρων, όπως συνέβη με το αεροπλάνο της EgyptAir", σχολίασε μια άλλη. "Αυτό δεν σημαίνει κάποια πρόοδο στην έρευνα, εκτός αν βρούμε ίχνος εκρηκτικού, κάτι που δεν έχει συμβεί στο στάδιο αυτό", σύμφωνα μ' αυτή την πηγή.

Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια της συντριβής και να αποφασίσουν ανάμεσα στο σενάριο μιας εγκληματικής ή "τρομοκρατικής" ενέργειας και σ' αυτό του δυστυχήματος λόγω βλάβης. Η εξέταση της ατράκτου ή των μαύρων κουτιών, αν βρεθούν, ίσως επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα.

Χθες, ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να παραδώσουν στο Κάιρο όλα τα δεδομένα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και σχετίζονται με το Airbus A320- κυρίως στοιχεία που αφορούν το διάστημα της παραμονής του αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, μέχρι και την έξοδό του από τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα, ο Σάντεκ ζήτησε από τις αρχές της Ελλάδα να του παραδώσουν απομαγνητοφωνημένες όλες τις συνομιλίες μεταξύ του πιλότου του Airbus και των Ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ ζήτησε να ερωτηθούν εάν ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Το Airbus που εκτελούσε την πτήση 804 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών από το Παρίσι στο Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την Πέμπτη λίγη ώρα αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, πάνω από τη Μεσόγειο. Στα 10 μέλη του πληρώματός του και τους 56 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονταν 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι υπήκοοι.