Πυροβόλησαν έξω από το δικαστήριο τον δημοσιογράφο της Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ

Δικαζόταν για διαρροή κρατικών εγγράφων, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης και σήμερα θα ανακοινωνόταν η ετυμηγορία

Η σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet και δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ τον περασμένο Νοέμβριο, επειδή είχε αποκαλύψει ντοκουμέντα που έδειχναν ότι το καθεστώς Ερντογάν προμηθεύει με όπλα τους εξτρεμιστές αντάρτες στη Συρία, είχε προκαλέσει παγκόσμιο σάλο και ο Ντουντάρ - μαζί με τον συνάδελφό του, Ερντέμ Γκιουλ – αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Φεβρουαρίου.  

Ωστόσο, λίγο αργότερα ξεκίνησε η δίκη τους - κεκλεισμένων των θυρών - στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, την οποία μάλιστα παρακολουθούσε και ο ίδιος ο Ερντογάν. 

Σήμερα ανακοινώθηκε η ετυμηγορία: Ο διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet και δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ και ο συνάδελφός του, Ερντέμ Γκιουλ, καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη για διαρροή κρατικών εγγράφων.  

Για την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και ανατροπής του καθεστώτος, κρίθηκαν αθώοι.

Οι Ντουντάγ και Γκιουλ – οι οποίοι αυτό το διάστημα έγιναν σύμβολο της φίμωσης του Τύπου από το καθεστώς στη Τουρκία - κατηγορείται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Την ώρα που το δικαστήριο έκανε διάλειμμα, άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον του Ντουντάν, ενώ έκανε δηλώσεις, σε μία απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μμε, αποκάλεσε τον δημοσιογράφο «προδότη», προτού τον πυροβολήσει τρεις φορές. 

Ο Ντουντάγαν βρέθηκε αμέσως στο έδαφος αλλά δεν φαίνεται να τραυματίστηκε. Αντίθετα, ένας άλλος δημοσιογράφος που κάλυπτε τη δίκη τραυματίστηκε από τα πυρά του δράστη. 

Τελικά, η σύζυγος του Ντουντάρ και ένας άλλος άνδρας κατάφεραν και ακινητοποίησαν τον άγνωστο άνδρα, του οποίου η ταυτότητα και τα κίνητρα δεν χουν γίνει γνωστά.