ΕΕ: Πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που δε δίνουν άσυλο!

Εντονες αντιδράσεις από τις 5 του Βίζενγκραντ, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία

Στην πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που κατέθεσε πριν δύο μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνεται και ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. 

Το πρόστιμο θα φτάνει και τα 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που η εκα΄στοτε χάρα θα αρνείται να του παρέχει άσυλο, ανάλογα με τον αριθμό που της αντιστοιχέι βάσει του σχεδίου Γιούνκερ.

Αντίθετα, η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ την εξάμηνη παράταση αναλογικών συνοριακών ελέγχων σε πέντε χώρες της Σένγκεν (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία), ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των χωρών αυτών. 

Δεδομένου το ότι οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορα τους είναι κυρίως οι λεγόμενες χώρες του Βίζενγκραντ - Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία- οι αντιδράσεις από τις ηγεσίες των χωρών αυτών ήταν έντονες.

Υπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης απέρριψαν τις προτάσεις της Επιτροπής με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει "εκβιασμό" τα σχέδια για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο και την επιβολή προστίμων σε όσους το αρνούνται. 

Ο Πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε πως "αναρωτιέται ακόμη αν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή, επειδή μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο". 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ "δεν έχει καμιά λογική" και παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών.

 Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ αρκέσθηκε να επισημάνει πως "η αρχή της υποχρεωτικής κατανομής των μεταναστών επανέρχεται, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία".

Τέλος, ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ, δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Ένωσης να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα.