Κομισιόν: Σήμερα κληρώνει για κατάργηση της τουρκικής βίζας

Τα δύο επιχειρήματα τύπου "δεν γίνεται αλλιώς" της Επιτροπής, αν και η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, εκτός απροόπτου σήμερα Τετάρτη, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ωστόσο ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από την ευρωβουλή, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico δύο είναι τα επιχειρήματα επί των οποίων θα βασίσει αύριο την πρότασή της η Επιτροπή, αν και η Αγκυρα έχει εφαρμόσει περίπου 50 από τις 71 απαιτήσεις της συμφωνίας με την ΕΕ -  οι όροι που θα εκκρεμούσαν για την κατάργηση της βίζας θα έπρεπε να είναι μονοψήφιος αριθμός 

- Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων

- το δεύτερο με το γεγονός ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε σχετικά: Έπιασαν οι απειλές του Ερντογάν: Kατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

Η Τουρκία από τη μεριά της, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα Δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας, η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει μεγαλοστομία τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με το ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό, τι η Τουρκία την Ευρώπη, μια και με το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού λιγότεροι πρόσφυγες έχουν πια το κίνητρο να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που θα προσέθετε μεγαλύτερο βάρος στην Άγκυρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας.

Από την άλλη μεριά η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία, αντανακλά την απόγνωσή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, πολλοί στην Ευρώπη ανησυχούν ότι αυτό ίσως να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων, από την ίδια την Τουρκία. Επίσης, οι ηγέτες των συστημικών κομμάτων φοβούνται ότι οι παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «όπλο» στα χέρια των ακροδεξιών, που σημειώνουν πρωτοφανή άνοδο στην ΕΕ.