Τα νέα νόμιμα, συνθετικά ναρκωτικά που κατακλύζουν την Ευρώπη

Σαρώνει η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, ένα εξαιρετικά εθιστικό και επικίνδυνο ναρκωτικό που συχνά περιγράφεται ως η «κοκαΐνη των φτωχών».

Με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία , το Euroneww ερευνά την τεράστια έκταση που έχει πάρει το θέμα των συνθετικών ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, ένα εξαιρετικά εθιστικό και επικίνδυνο ναρκωτικό που συχνά περιγράφεται ως η «κοκαΐνη των φτωχών».

Η νέα μόδα στην Ευρώπη είναι τα legal highs, τα νόμιμα ναρκωτικά. Πωλούνται σε μορφή σκόνης ή χαπιών προς 10 ευρώ η δόση μέσα σε ελκυστικά, πολύχρωμα σακουλάκια.Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη που κατασκευάζεται στην Τσεχική Δημοκρατία. εξάγεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τι τα κάνει νόμιμα; Η πώλησή τους δεν έχει απαγορευτεί για την ώρα. Για ποιο λόγο; Οι παραγωγοί τους περιμένουν διαρκώς νέους ελέγχους που σχετίζονται με νέες χημικές ουσίες.

Η Ιρλανδία έχει ήδη ψηφίσει νόμο για την απαγόρευσή τους, κάτι που αναμένεται να γίνει και στη Μεγ. Βρετανία τον Μάιο.

Στη Γερμανία η εκρηκτική άνοδος της χρήσης της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αποδίδεται και στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Breaking Bad με ήρωα έναν καθηγητή χημείας που παρασκευάζει το επικίνδυνο ναρκωτικό.

Το ναρκωτικό  κρατάει τον χρήστη ξύπνιο για πολλά 24ωρα, ήταν γνωστό από την δεκαετία του 1930 και ήταν το αγαπημένο των Ναζί. Οι αξιωματικοί το έδιναν στους στρατιώτες που βρισκόταν στο μέτωπο με τη μορφή ενός δισκίου. Τότε ονομαζόταν «Pervitin».

Η εκπομπή Insiders ζήτησε τη γνώμη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, Άντριου Κάνινγκχαμ.

euronews:
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να νομοθετήσει υπέρ της απαγόρευσης των νέων συνθετικών ναρκωτικών τον Μάιο. Στην Ιρλανδία ωστόσο, το ίδιο μέτρο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τους χρήστες. Ποιος ο λόγος λοιπόν για μια απαγόρευση;

Άντριου Κάνινγχαμ:
Πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές που κάποια χώρα υιοθετεί παρόμοιες νομοθεσίες, όπως στην Ιρλανδία, ή την Πολωνία στο παρελθόν, το βασικό στοιχείο είναι η απόσυρση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών. Αυτή τη φορά συζητάμε για την απαγόρευση των legal highs, των νέων νόμιμων ουσιών από την αγορά, αποσύροντάς τα από τα καταστήματα και την διαδικτυακή αγορά ώστε να μην μπορεί κάποιος απλώς να μπει σε ένα κατάστημα και να αγοράσει ψυχοτρόπες ουσίες.

euronews:
Υποστηρίζετε πως η απαγόρευση έχει τουλάχιστον υποχρεώσει τα καταστήματα, τα αποκαλούμενα head shops (καταστήματα που ειδικεύονται σε εξαρτησιογόνες ουσίες, κάνναβη και καπνό) να κλείσουν;

Άντριου Κάνινγχαμ:
Όχι απαραιτήτως να κλείσουν αλλά σίγουρα να αποσύρουν τα προϊόντα από τα ράφια τους, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των βλαπτικών επιπτώσεων. Αναφέρατε πως η απαγόρευση δεν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους χρήστες στην Ιρλανδία αλλά δεν έχει υπάρξει για την ώρα επίσημη αποτίμηση της ιρλανδικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά ώστε να πούμε τι συμβαίνει εκεί.

euronews:
Είδαμε στο ρεπορτάζ μας από τη Γερμανία ότι είναι εφικτό να φτιαχτεί κρακ σε εργαστήρια. Πώς μπορεί η αστυνομία να προλάβει τα αποκαλούμενα legal highs από το να πωλούνται στο διαδίκτυο; Είναι χαμένη εξαρχής η μάχη;

Άντριου Κάνινγχαμ:
Εξαρτάται από τη νομοθεσία και το νομικό πλαίσιο που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν μια συγκεκριμένη ουσία δεν υπόκειται σε έλεγχο από μια χώρα, θα είναι πολύ δύσκολο για μια άλλη χώρα να πει “Θέλουμε να σταματήσουμε τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου προς τη δική μας χώρα διότι το ναρκωτικό δεν υπόκειται σε έλεγχο και δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι”. Σε ευρωπαικό επίπεδο, έχουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες. Μία από τις δυνατότητες του συστήματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών και όταν ταυτοποιούμε τις ουσίες που προκαλούν συγκεκριμένες βλάβες είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων που κατά περίπτωση να οδηγούν σε πανευρωπαϊκούς ελέγχους για την κάθε ουσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, που μπορούν να εξασφαλίσουν όρους ανταγωνισμού, οι διωκτικές αρχές μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα, μπορούν να αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες.

euronews:
Ακόμη και στο διαδίκτυο;

Άντριου Κάνινγχαμ:
Ναι, μετρά κατά όσων πωλούν διαδικτυακά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο που είχαν επιτυχία.