Ματωμένη Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Στους δρόμους 24.500 αστυνομικοί - Αποκλεισμένη η πλατεία Ταξίμ

Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ έχουν αποκλειστεί, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων και των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που παίρνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν  για τις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα έτη, οι αρχές απαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ και έδωσαν άδεια για μία συγκέντρωση στο Μπακιρκόι, μια συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Παρόλα αυτά, και φέτος δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και η αστυνομία τους απώθησε με δακρυγόνα. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ένας 57χρονος άνδρας παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας - πιθανότατα υδροφόρα - καθώς προσπαθούσε να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα σοβαρότατα τράυματά του.  

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αιτούνται κάθε χρονιά να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

Από τον Ιούνιο του 2013 και τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με επίκεντρο τη συγκεκριμένη πλατεία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει συστηματικά τις συγκεντρώσεις.

Επίσης, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται φέτος σε μια τεταμένη χρονικά συγκυρία με την χώρα συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές ή τους Κούρδους αυτονομιστές.