Στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας Μέρκελ και Τουσκ

Κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Κιλίς στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί το Σάββατο 23 Απριλίου το Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, μαζί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή γερμανικές τηλεοπτικές εκπομπές που σατιρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα συνοδεύσουν τη Μέρκελ. Το Γκαζίαντεπ βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Κιλίς στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 18ης Μαρτίου που προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, και παράλληλα την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία στις χώρες της ΕΕ.

Αρχικά η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι η Μέρκελ θα μεταβεί το Σάββατο στην Τουρκία για να εγκαινιάσει ένα συγκρότημα διαμονής προσφύγων, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε την Τρίτη πως η επίσκεψη δεν βρισκόταν στην ατζέντα της καγκελαρίου.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί  στις 19 Απριλίου με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο, για να συζητήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που υπογράφηκε μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.