Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι βουλευτές της ΕΕ

Οι Ιταλοί πρώτοι - Οι Έλληνες βουλευτές είναι οι 13οι καλύτερα πληρωμένοι σε επίπεδο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ

Tεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών και των εξόδων των βουλευτών σε όλη την ΕΕ - με ορισμένες χώρες να πληρώνουν τους βουλευτές τους δέκα φορές περισσότερο από άλλε – διαπιστώνει έρευνα του Euronews.

Οι πιο καλοπληρωμένοι βουλευτές αποδεικνύονται οι Ιταλοί - κερδίζουν περίπου 167.000 ευρώ ετησίως, ένα ποσό που είναι πάνω από πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα στην χώρα, με βάση τα στοιχεία του 2010. 

Οι Βούλγαροι ομόλογοί τους είναι οι πιο... φτωχοί βουλευτές (για τα δεδομένα της ΕΕ, όχι της Βουλγαρίας) καθώς κερδίζουν μόνο 16.318 ετησίως. Πρόκειται για το μικρότερο ποσό σε όλη την ΕΕ, αλλά συγκριτικά με τον μέσο μισθό της χώρας το εισόδημα αυτό είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο.

Μάλιστα, οι βουλευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες παίρνουν μεγαλύτερο μισθό από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - κερδίζουν περίπου 96.000 ευρώ ετησίως. 

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε Έλληνας βουλευτής κερδίζει σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τον μέσο μισθό στην χώρα, μια αναλογία που είναι πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ένας Έλληνας βουλευτής εμφανίζεται να λαμβάνει 68.460 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι 2,7 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο μισθό στην χώρα (ή τουλάχιστον αυτόν που κατέγραψαν οι στατιστικές το 2010, που έχει ληφθεί σαν βάση για αυτήν την έρευνα, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από τότε). Με τα χρήματά αυτά οι Έλληνες βουλευτές είναι οι 13οι καλύτερα πληρωμένοι σε επίπεδο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. 

Αντιθέτως, κάθε Κύπριος λαμβάνει λιγότερα από τα διπλάσια του μέσου μισθού της χώρας (47.324 ευρώ τον χρόνο), καθιστώντας τους συγκεκριμένους βουλευτές από τους λιγότερο καλά πληρωμένους, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν λαμβάνουν οι βουλευτές λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον μέσο μισθό. Ωστόσο στην Μάλτα το ποσό που κερδίζουν αγγίζει αυτόν τον μέσο μισθό, αφού η αναλογία είναι 1,1 προς 1.