Μεγάλη νίκη των Ευρωσκεπτικιστών στο Ολλανδικό δημοψήφισμα

Εναντίον της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας

Εναντίον της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας ψήφισε η πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο σχετικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα exit polls, το 64% ψήφισαν κατά και μόνο το 36% υπέρ. Το ποσοστό συμμετοχής φαίνεται ότι ξεπερνάει το όριο του 30%, που το καθιστά έγκυρο.

"Η επικύρωση δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως είχε προγραμματιστεί, άρα οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα. Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε επαφές εντός του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και με το κοινοβούλιο, τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ουκρανία, για να εξετάσουμε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θεωρείται επικίνδυνο πολιτικά για την κυβέρνηση να το αγνοήσει, ενόψει και των εκλογών του 2017.

Ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της καμπάνιας υπέρ του «Όχι», ο επικεφαλής των Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών Γκερτ Βίλντερς με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι «ο ολλανδικός λαός είπε όχι στην ευρωπαική ελίτ και τη συμφωνία». Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα «την αρχή του τέλους της Ε.Ε».