Έφτασαν στη Γερμανία οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία

Τρεις συριακές οικογένειες - συνολικά 16 άτομα- έφτασαν αεροπορικώς από Κωνσταντινούπολη στο Ανόβερο

Μια πρώτη ομάδα 16 Σύρων έφθασε αεροπορικώς σήμερα το πρωί στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf).

Το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας "τρεις συριακές οικογένειες", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες αυτούς. "Είχαν ένα μεγάλο ταξίδι πριν φθάσουν εδώ, όλα είναι πολύ καινούργια γι αυτούς, πολύ δύσκολα", τόνισε.

Ίδιος αριθμός προσφύγων αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Μισοάδεια τα κέντρα πρώτης υποδοχής 

Περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι άδειες στα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων, που επιβράδυνε σημαντικά την άφιξη μεταναστών, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στις 348.361 θέσεις που είναι κατανεμειμένες σε όλη την επικράτεια, μόνον 157.215 είναι σήμερα κατηλειμμένες, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα στα 16 κρατίδια.

Μεταξύ των κρατιδίων στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες κενές θέσεις βρίσκεται η Βαυαρία, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είχε υποδεχθεί τους περισσότερους μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Γερμανία μετά το ταξίδι τους μέσω των Βαλκανίων.

Αντιθέτως στο Βερολίνο όπου η άφιξη των μεταναστών είχε ήδη εξαντλήσει τις δυνάμεις των τοπικών αρχών προκαλώντας μια χαοτική κατάσταση, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εξαντλημένες οι δυνατότητες υποδοχής.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνον τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στη συνέχεια σε εστίες αιτούντων άσυλο ή επείγουσας υποδοχής, όπου αργότερα τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν μια κατοικία.

Αφού άνοιξε την πόρτα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, η Γερμανία είδε τις αφίξεις Σύρων και Ιρακινών, αλλά και Αφγανών να επιβραδύνονται σημαντικά, κυρίως μετά το κλείσιμο στις αρχές Μαρτίου των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο η Γερμανία είχε καταμετρήσει συνολικά 61.428 αφίξεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο, δηλαδή περίπου ένα τρίτο λιγότερες από αυτές τον προηγούμενο μήνα (91.671 ανθρώπους), σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.