Η Τουρκία είχε απελάσει το 2015 τον καμικάζι του αεροδρομίου

Ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο στο Γκαζιάντεπ

Ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, ο ένας από τους αδερφούς Μπακράουι που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (δεξιά στην φωτογραφία), είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου προσθέτοντας ότι οι βελγικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τη διασύνδεσή του με τους τζιχαντιστές «παρά τις προειδοποιήσεις μας».

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ένας ξένος εξτρεμιστής τρομοκράτης, οι βελγικές αρχές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας ότι αυτός ο άνδρας ήταν ένας ξένος μαχητής», συνέχισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ολλανδία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί προς αυτήν την χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο άνδρας πράγματι απελάθηκε στην Ολλανδία και οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν επίσης τις ολλανδικές αρχές για την ταυτότητά του.

Φαίνεται πως ο Μπακράουι απελάθηκε στο Βέλγιο μέσω της Ολλανδίας. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε ο Μπακράουι παραδόθηκε στις βελγικές αρχές.

 Ο δεύτερος αδερφός, ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, ήταν ο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, ενώ έβγαινε από ένα βαγόνι.