Πανευρωπαικός αντιτρομοκρατικός συναγερμός μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Τα σύνορα Γαλλίας – Βελγίου και της Ολλανδίας με το Βέλγιο έκλεισαν και σε όλες τις πρωτεύουσες έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού βρίσκεται το Βέλγιο αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 34 νεκρούς και πάνω από 170 τραυματίες.

Τα σύνορα Γαλλίας – Βελγίου και της Ολλανδίας με το Βέλγιο έκλεισαν και σε όλες τις πρωτεύουσες έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει 20 εκατ. επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Το Λονδίνο συνιστά στους Βρετανούς υπήκοους να αποφεύγουν τα ταξίδια στις Βρυξέλλες, «εκτός κι αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία ενώ έχουν δοθεί εντολές προς τις αστυνομικές υπηρεσίες για τη λήψη αυξημένων μέτρων σε αεροδρόμια και μετρό.

Επίσης, έχουν ληφθεί, ήδη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση στόχων, κυρίως βελγικού, γαλλικού και ολλανδικού ενδιαφέροντος και άλλων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ομόφωνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα. 

Σε κοινή δήλωση, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ , δήλωσαν: "Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα κατά του μίσους , του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας".

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις