Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν στη Σμύρνη

Οι δουλέμποροι τους υπόσχονται τη Γη της Επαγγελίας και κατεβάζουν τις τιμές...

Φωτογραφία των Σύρων, Αφγανών, Πακιστανών και άλλων προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν στην Σμύρνη για να περάσουν απέναντι, στη Γη της Επαγγελίας, από την Washington Post

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες - γέροι και νέοι, γυναίκες κι άνδρες και προπάντων παιδιά - ζουν στα παλιά σπίτια του Μπασμανέ και στα παλιά ξενοδοχεία της περιοχής πίσω από τον σταθμό του τρένου της Σμύρνης και ετοιμάζονται για το ταξίδι της ζωής τους: Το πέρασμα στα ελληνικά νησιά και από κει στην Ευρώπη.

Ανάμεσα τους ζουν κι οι δουλέμποροι, οι μεταφορείς, οι οδηγοί των λεμβών, όλοι όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα της διακίνησης που τον περασμένο χρόνο θεωρείται πως έριξε στην αγορά περί τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ- σχεδόν τριπλάσιο ποσό από αυτό που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για να συμμαζέψει τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη. 

Οι δουλέμποροι περνούν από τα χαμόσπιτα που ζουν πι πρόσφυγες και μαζεύουν προσφορές. Ο χειμώνας κι η κατάσταση, μα πιο πολύ οι πνιγμοί κι αυτοί όσοι έγιναν γνωστοί έχει ρίξει πολύ τις τιμές: 500 ευρώ το κεφάλι μερικές φορές και 300. Όσα να 'ναι… Πριν κλείσει το μαγαζί, πριν μαθευτεί ότι το όνειρο προς τη Γερμανία δεν είναι παρά ο εφιάλτης σε κάποιο καταυλισμό στην Ελλάδα ή το χειρότερο ακόμα στο βάλτο της Ειδομένης. 

Δείχνεις στο κινητό φωτογραφίες από τα όσα γίνονται στην Ειδομένη. Οι Σύροι σε βλέπουν απορημένοι. Πού είναι όλα αυτά; Οι πλασιέ των ταξιδιών που περνάν κάθε μέρα σχεδόν από τα χαμόσπιτα τούς μιλάνε για ταξίδια στη γη της Επαγγελίας.