Νίκη για το φασιστικό κόμμα με τις στολές ναζί στη Σλοβακία!

Πέτυχε τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις

Σοκ στη Σλοβακία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε η νίκη του φασιστικού κόμματος Λαϊκό Κόμμα - "Η Σλοβακία Μας". Τα μέλη του κόμματος φορούν αντί για κανονικά ρούχα στολές σαν και αυτές που φορούσαν οι Σλοβάκοι στρατιώτες στο κράτος που είχαν στήσει στα εδάφη οι ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τις ναζιστικές τους στολές, οι υποψήφιοι του κόμματος εισήλθαν στη Βουλή με ποσοστό 8%, τριπλάσιο από ό,τι τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα.

Το Λαϊκό Κόμμα - Η Σλοβακία Μας, με αρχηγό τον Μαριάν Κοτλέμπα, είχε οργανώσει στο πρόσφατο παρελθόν πορείες κατά των Ρομά και άλλων μειονοτήτων και έχει – όπως είναι αναμενόμενο- σφόδρα αντιμεταναστευτικές θέσεις.

«Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες», δήλωσε ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, σχολιάζοντας τα χθεσινά αποτελέσματα.

Με τις στολές των Ναζί αλλά απορρίπτοντας τη ναζιστική ιδεολογία

Το κόμμα του Κοτλέμπα απορρίπτει στα λόγια οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί. «Δεν είμαστε φαίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη», πρόσθεσε.

Τα μέλη του κόμματος πάντως κυκλοφορούν, ακόμη και μέσα στο χώρο της Βουλής με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945. Επικεφαλής των σλοβάκων ναζί ήταν ο καθολικός ιερέας Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας.

Ο ίδιος ο αρχηγός του, Μ. Κοτλέμπα, με το λεπτό μαύρο μουστάκι και τη στρατιωτική στολή, ίδρυσε έκτοτε νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ' ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς.

Ο λόγος κατά των μεταναστών κερδίζει την ΕΕ

Η αντιμεταναστευτική ρητορεία κερδίζει διαρκώς έδαφος σε μια Ευρώπη που στέκει αδύναμη να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο συνέβη και στη Σλοβακία. Πάντως και ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε προεκλογικά λόγο κατά των μεταναστών. Ο Φίτσο επανεξελέγη πρώτος στις εκλογές αλλά με αδύναμο ποσοστό που δεν του δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της Ε.Ε. στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο κοινοβουλιο», δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute.