“Να σταματήσει η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να διαλέγουν προορισμό”

Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας

Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων μεταναστών δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της σημερινής συνόδου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κλάας Ντάικχοφ.

Ερωτηθείς αν στόχος είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε “de jure” ζώνες transit και είναι “de facto” στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί, ο Ολλανδός υπουργός απαντά: “Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο”.

Σημαίνει όμως αυτό ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; “Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή”, απαντά.

Όσον αφορά στο αν η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι η Τουρκία πρώτα απ’ όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους, σημειώνει: “Εργαζόμαστε γι’ αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται”.

Τέλος, ερωτηθείς για το άρθρο 26, το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, και το τι αναμένει να κάνει ακόμα η Ελλάδα και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση, επισημαίνει: “Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα”.