Ανοίγει κέντρο φιλοξενίας για ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ πρόσφυγες

Στο Βερολίνο - Θα φιλοξενεί 120 ανθρώπους

Ένα κέντρο φιλοξενίας που θα στεγάζει αποκλειστικά ομοφυλόφιλους πρόσφυγες (άνδρες και γυναίκες) αλλά και τρανσέξουαλ ανοίγει τις πόρτες του στο Βερολίνο. Πρόκειται για το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας για γκέι πρόσφυγες, το προηγούμενο άνοιξε στις αρχές του μήνα στη Νυρεμβέργη της νότιας Γερμανίας.

Το νέο κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί 122 ανθρώπους σε 29 διαμερίσματα, σε ένα τετραώροφο κτίριο στα ανατολικά προάστια του Βερολίνου.

Πολλοί ομοφυλόφιλοι και διαφυλικοί άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν στην προσφυγιά καθώς στις χώρες τους, ο ελεύθερος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείται έγκλημα και διώκεται με ποινές σοβαρές, ακόμη και θάνατο.

Οι άνθρωποι αυτοί, παρότι βρίσκονται πλέον σε γερμανικό έδαφος, συνεχίζουν κατά τη διαμονή τους στα κέντρα φιλοξενίας να δέχονται επιθέσεις και απειλές, λεκτικές ή σωματικές, ή να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες ή ακόμα και από το προσωπικό ασφαλείας κατήγγειλε ο ο Μάρτσελ ντε Γκρουτ, διευθυντής της "Schwulenberatung", μίας οργάνωσης που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ομοφυλόφιλους.

"Έχουν καταγραφθεί περιστατικά βιαιοπραγιών (σε βάρος ομοφυλοφίλων) στα κέντρα υποδοχής στο Βερολίνο" όπου ο συνωστισμός καθιστά απαγορευτική κάθε ιδιωτικότητα, προσέθεσε ο Γκρουτ κι επέμεινε ότι υπάρχει "απόλυτη ανάγκη" να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας με στόχο "οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς να φοβούνται για το ενδεχόμενο να κακοποιηθούν ή να πέσουν θύματα διακρίσεων".

Πολλοί άλλωστε ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι για άσυλο δεν προσφεύγουν σε βάρος αστυνομικών, καθώς σκέφτονται ότι "αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίτημά τους" εξήγησε ο Στέφαν Γιέκελ, από τους εμπνευστές του προγράμματος.