Επίθεση στην Άγκυρα: Η κυβέρνηση κατηγορεί το PKK και οι Κούρδοι το αρνούνται

Εκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε στρατιωτικό κομβόι στη νοτιοανατολική Τουρκία, με 7 νεκρούς

Μαχητή των συριακών Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού - σε συνεργασία με αντάρτες του PKK στην Τουρκία – έδειξε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπεύθυνο για την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα με 28 νεκρούς. 

Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι έγιναν εννέα συλλήψεις μετά την επίθεση και τόνισε ότι η χθεσινή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι οι Κούρδοι της Συρίας που στελεχώνουν το YPG, αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία τρομοκράτες και παρακλάδια του PKK και γι’ αυτό και δεν σκοπεύει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους. Μετά το τελευταίο χτύπημα η Άγκυρα βλέπει μια πολύ καλή δικαιολογία για να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στις κουρδικές επαρχίες της Συρίας. 

 Αντίθετα, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) της Συρίας διαψεύδει κάθε ανάμειξη στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα ενώ υψηλόβαθμο μέλος του PKK δηλώνει άγνοια για τη χθεσινή αιματηρή επίθεση, ενώ δεν αποκλείει να πρόκειται για αντίποινα "για τις σφαγές στο Κουρδιστάν".

"Διαψεύδουμε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή...και αυτές οι κατηγορίες συνδέονται ξεκάθαρα με τη απόπειρα (τουρκικής) επάμβασης στη Συρία, δήλωσε ο ηγέτης του PYD, Σάλεχ Μούσλιμ.

Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε στρατιωτικό κομβόι στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν τραυματίες ενώ τουρκικές πηγές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν επτά μέλη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. 

Νωρίτερα σήμερα, η προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ως υπεύθυνο για τη χθεσινή επίθεση, το Σύρο Σάλιχ Νέκαρ, που όπως υποστήριξε η εφημερίδα, αναγνωρίστηκε από τα αποτυπώματά του, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει τις πηγές της. Ο Νέκαρ εκτιμάται ότι εισήλθε στην Τουρκία μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία.

Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας

Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ στη διάρκεια της νύχτας, ώρες μετά, τη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Άγκυρα χθες τη νύχτα, με συνέπεια το θάνατο 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε δίπλα σε λεωφορεία που μετέφεραν στρατιωτικούς, κοντά στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Η επίθεση, είναι η τελευταία, μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν το 2015, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε ενώ η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο με τη γειτονική Συρία και παράλληλα προσπαθεί ν΄αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα πολεμικής βίας, των τελευταίων δεκαετιών στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Η Τουρκία συμμετέχει σε διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζει τους Κούρδους μαχητές στα βόρεια της Συρίας.