Μεγάλη διαδήλωση στο Στρασβούργο για την αποφυλάκιση του Οτσαλάν

Σχεδόν 15.000 Κούρδοι, σύμφωνα με τους οργανωτές και την γαλλική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Στρασβούργο για να ζητήσουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, την αποφυλάκιση του ιστορικού ηγέτη τους, του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999.

Πέρσι, στην αντίστοιχη κινητοποίηση, συμμετείχαν περίπου 8.000 άνθρωποι.

Κρατώντας κουρδικές σημαίες, οι διαδηλωτές --ορισμένοι από αυτούς έφτασαν από τη Γερμανία-- κατέληξαν στη συνοικία Μεϊνό όπου γύρω στις 14.00, ενώ έπεφτε ψιλόβροχο, ξεκίνησε η συγκέντρωση.

"Κάτω το φασιστικό καθεστώς", φώναζαν ορισμένοι από αυτούς, αναφερόμενοι στην Τουρκία, ενώ μια ομάδα νέων κρατούσε ένα τεράστιο πορτρέτο του Οτζαλάν. Ο ηγέτης του PKK κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή του Ιμραλί.

Μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και εκκλήσεων του Οτζαλάν για την κατάθεση των όπλων εκ μέρους των ανταρτών του PKK, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την ειρήνη, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Τον Δεκέμβριο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια στρατιωτική εκστρατεία ευρείας κλίμακας σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, με στόχο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να εκδιώξει τα μέλη του PKK

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "σφαγιάζει τον κουρδικό λαό στην ανατολική Τουρκία", είπε η Ελέν Ερίν, η εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3 Alsace.

Πολύνεκρες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του PKK διεξήχθησαν στο προπύργιο των Κούρδων, την πόλη Τσιζρέ. Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αυτή ολοκληρώθηκε. Συνεχίζεται όμως μία άλλη, στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 2 Δεκεμβρίου.