Τελείωσαν οι σελίδες του Independent: Σταματά η έντυπη έκδοση

Τέλος εποχής για μια από τις πλέον γνωστές εφημερίδες της Βρετανίας (που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον κόσμο), τον Independent. Για την ακρίβεια, από τις 26 Μαρτίου η εφημερίδα θα υπάρχει μόνον ηλεκτρονικά, σε ψηφιακή μορφή.

"Η βιομηχανία του Τύπου αλλάζει και η αλλαγή αυτή άρχισε από τους αναγνώστες. Μας δείχνουν ότι το μέλλον είναι ψηφιακό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Εβγκένι Λεμπέντεφ.

Η κυκλοφορία της εφημερίδας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και χρόνια.

Η εφημερίδα είχε ιδρυθεί το 1986 από μια ομάδα δημοσιογράφων. Στις καλύτερες εποχές της η κυκλοφορία της έφθανε τις 400.000 φύλλα, όμως εδώ και καιρό έχει περιοριστεί σε λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του αριθμού αυτού. Η κυκλοφορία της βρίσκεται έτσι μακράν πίσω από εκείνη ταμπλόιντ εφημερίδων όπως η Sun ή η Daily Mail, καθώς και των Times, Guardian και Daily Telegraph.

Το τελευταίο φύλλο σε χαρτί της The Independent θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 26 Μαρτίου και το τελευταίο φύλλο της The Independent on Sunday στις 20 Μαρτίου.

"Η απόφαση αυτή επιτρέπει να διατηρηθεί η μάρκα The Independent και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε συντακτικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που προσελκύει όλο και περισσότερους αναγνώστες ονλάιν", πρόσθεσε ο Λεμπέντεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου ESI Media, ο οποίος εκδίδει επίσης την εφημερίδα The Evening Standard που διανέμεται δωρεάν.

Ο όμιλος επιβεβαίωσε εξάλλου την πώληση, υπό την αίρεση της συμφωνίας των μετόχων, της εφημερίδας "i", μιας πιο ελαφριάς εκδοχής της εφημερίδας, στον όμιλο Johnston Press, ο οποίος πρόκειται επίσης να υποδεχθεί "σημαντικό αριθμό εργαζομένων" στην The Independent.

Η πώληση αναμένεται να αποφέρει περίπου 25 εκατομμύρια στερλίνες (32 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

"Θα υπάρξουν μερικές απολύσεις στο συντακτικό προσωπικό", πρόσθεσε πάντως ο ESI Media.

Ο εν λόγω όμιλος, ο οποίος διαθέτει επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο London Live, επέμεινε πως η The Independent γίνεται "η πρώτη εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας που ξεκινάει την περιπέτεια της 100% ψηφιακής έκδοσης σε παγκόσμια κλίμακα".

Ο ESI Media ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά με συνδρομή και το άνοιγμα νέων γραφείων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και επέκταση στις ΗΠΑ.