Παραμένουν Σουηδοί υπήκοοι όσοι καταδικάζονται για τρομοκρατία

Το σουηδικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρόταση της άκρας δεξιάς να επιβάλλεται στέρηση της σουηδικής ιθαγένειας σε οποιοδήποτε πρόσωπο καταδικάζεται για αδίκημα ή έγκλημα το οποίο σχετίζεται την τρομοκρατία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή ποινής φυλάκισης δύο ετών σε πρόσωπα που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες ή να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις — κάτι που έχει στόχο τα πρόσωπα που ταξιδεύουν στη Συρία. Με τον νόμο αυτό, η Σουηδία ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Η σουηδική υπηρεσία Säpo έχει ταυτοποιήσει 292 πρόσωπα που έχουν φύγει από τη Σουηδία από το 2013 γα να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τόσο στην επικράτεια της Συρίας όσο και στην επικράτεια του Ιράκ. Από τα πρόσωπα αυτά, τα 133 έχουν επιστρέψει στη Σουηδία, κατά τα στοιχεία της υπηρεσίας.

Στη Σουηδία, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, δεν στερείται κάποιος την ιθαγένεια παρά μόνο εάν αποδειχθεί ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις ή δωροδόκησε δημόσιους λειτουργούς για να εξασφαλίσει τη σουηδική εθνικότητα. 

Η πρόταση του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας υποβλήθηκε υπό μορφή τροπολογίας στον αντιτρομοκρατικό νόμο που κατήρτισε η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Η ψηφοφορία έγινε την ίδια ημέρα που η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος της Γαλλίας που δίνει αυτή τη δυνατότητα στις γαλλικές αρχές, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου.