Νέα συνάντηση Νταβούτογλου με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, στις 18 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει ο Euobserver, επικαλούμενος διπλωματική πηγή. Φυσικά το θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση είναι το προσφυγικό. Η τελευταία συνάντηση Νταβούτογλου με Ευρωπαίους ηγέτες ήταν το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχει προηγηθεί, μια μέρα πριν, στις 17 Φεβρουαρίου, συνάντηση στην οποία θα καθοριστούν οι προτεραιότητες χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία των 3 δισ. ευρώ μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι περίπου 700.000 παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία βρίσκονται στην Τουρκία.

Κομισιόν: H Τουρκία να κάνει επειγόντως σημαντική πρόοδο στην αποτροπή των προσφύγων

Πάντως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Τουρκία να σημειώσει επειγόντως σημαντική πρόοδο στην αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων μεταναστών και προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κυρίως αυξάνοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η βασική σύσταση προς την Τουρκία στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν τακτικά στην ΕΕ από την Τουρκία μειώθηκε "σταθερά" από τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αφίξεων παραμένει σε "υψηλά επίπεδα" για την εποχή. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2.186 τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 6.929 τον Οκτώβριο και 3.575 το Δεκέμβριο.

Η έκθεση επίσης αναγνωρίζει κάποια συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, όπως είναι υποχρέωση βίζας για τους Σύρους που έρχονται στην Τουρκία από τρίτες χώρες, πράγμα που μείωσε σημαντικά τις αφίξεις από το Λίβανο και την Ιορδανία. Επιπλέον, αναφέρεται και στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας οι Σύροι που βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.

Εξάλλου, η Τουρκία καλείται να βελτιώσει την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για υπηκόους τρίτων χωρών από την 1η Ιουνίου 2016.