Δύο νέοι ύποπτοι στο Βέλγιο για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Δύο νέοι ύποπτοι κατηγορούνται στο Βέλγιο "στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι", ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία, αυξάνοντας έτσι σε οκτώ τον αριθμό των προσώπων που διώκονται όσον αφορά το βελγικό σκέλος της έρευνας. Ο ένας γνώριζε έναν από τους καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς και ο δεύτερος ζούσε στη γειτονιά των αδελφών Αμπντεσλάμ.

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι ο ένας από τους υπόπτους γνώριζε έναν από τους καμικάζι των επιθέσεων, τον Μπιλάλ Χαντφί, ο οποίος ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου. Ο 20χρονος Γάλλος Σαμίρ Ζ., συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαρόκο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σαμίρ θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να πάει στη Συρία το 2015 και ότι ανήκε στο περιβάλλον του Χαντφί.

Σύμφωνα με το VRT, ο δεύτερος ύποπτος, ο 28χρονος Βέλγος Πιέρ Ν., συνελήφθη την Κυριακή στο Μόλενμπεκ, το προάστιο των Βρυξελλών όπου ζούσαν ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από καφέ σε γειτονιά του ανατολικού Παρισιού, και ο αδελφός του, ο Σαλάχ, ο οποίος διαφεύγει.

Και οι δύο παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου και θα παραμείνουν προφυλακισμένοι για ένα μήνα.

Από την έναρξη της έρευνας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος έξι ακόμη υπόπτων οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί στο Βέλγιο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, οι Μοχάμεντ Αμρί και Χάμζα Ατού που θεωρούνται ύποπτοι ότι μετέφεραν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες όπου έφθασε την επομένη των επιθέσεων.

Άλλος κατηγορούμενος, ο Αλί Ουλκαντί φέρεται να οδήγησε στη συνέχεια τον βασικό ύποπτο μέσα στη βελγική πρωτεύουσα. Αίμα και δύο περίστροφα βρέθηκαν μέσα στο όχημα του τέταρτου υπόπτου, του Λαζέζ Αμπραϊμί.

Η ταυτότητα του πέμπτου κατηγορούμενου δεν έχει αποκαλυφθεί. Ωστόσο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Αμπντεϊλαχ Σουάα, η σχέση του οποίου με τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν είναι γνωστή.

Ο έκτος κατηγορούμενος -σύμφωνα με τα μμε - είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, που φέρεται να είναι ο ενοικιαστής κατοικίας στην οποία έγινε αστυνομική έρευνα στις 26 Νοεμβρίου στο Οβελέ, μια μικρή αγροτική κοινότητα της περιοχής Ναμούρ, στο νότο, που θεωρείται ότι χρησίμευσε ως κρησφύγετο. Αυτός κατηγορήθηκε την επομένη "για δολοφονίες στο πλαίσιο τρομοκρατικής ενέργειας και συνέργεια στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης".

Τέλος, η αστυνομία άφησε σήμερα ελεύθερα δύο ακόμη πρόσωπα που εξετάστηκαν με την ιδιότητα των "μαρτύρων" έπειτα από έρευνες στις Βρυξέλλες.