Βομβαρδισμοί στη Συρία: Διχασμένοι οι Εργατικοί, ανήσυχοι οι Συντηρητικοί

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να εγκριθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία εναντίον των δυνάμεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, καθώς θα είναι «δύσκολο» να υπάρξει θετική για την κυβέρνηση έκβαση εάν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δώσει εντολή στους βουλευτές του να καταψηφίσουν την πρόταση.
Ο Φάλον, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλο η εφημερίδα Sunday Telegraph, σημείωσε πως ελπίζει οι βουλευτές όλων των κομμάτων να ζυγίσουν προσεκτικά τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της κυβερνητικής πρότασης.
 
Οι Εργατικοί παραμένουν βαθιά διχασμένοι όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κόρμπιν θέλει οι βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν εναντίον της έναρξης αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Όμως κοινοβουλευτικοί του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην ηγετική ομάδα, αξιώνουν να τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην χαραχθεί κομματική γραμμή.
Καθώς η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ισχνή, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ευρεία υποστήριξη από τους βουλευτές για την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας διεξάγει ήδη αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ.
Η προσπάθεια του Κάμερον να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου πήρε ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
 
Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιο πως θα γίνει ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο Φάλον είπε στη Σάντεϊ Τέλεγκραφ: «Όχι. Έχουμε δεσμευθεί να οικοδομήσουμε συναίνεση, να δούμε εάν υπάρχει πλειοψηφία» ευρείας κλίμακας στο σώμα.
Ο Φάλον πρόσθεσε ότι «ασφαλώς θα καθιστούσε πιο δύσκολο» το να γίνει ψηφοφορία το ενδεχόμενο ο Κόρμπιν να καλέσει τους βουλευτές του να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.
Ο Κάμερον είχε ηττηθεί στην ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν είχε ζητήσει εντολή για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, το 2013. Σε εκείνη την περίπτωση, οι Εργατικοί δεν είχαν επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση, αντιθέτως είχαν καλέσει τους βουλευτές τους να ταχθούν εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης των Τόρις.
 
Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή κατέδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων στη Βρετανία τάσσεται υπέρ της επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία για να πληγεί το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το 30% εναντιώνεται στην πρόταση.
Η έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mirror, κατέδειξε επίσης ότι το 49% τάσσεται υπέρ της χρήσης διπλωματικών και γενικά μη στρατιωτικών μέσων πριν η Βρετανία εμπλακεί σε κάτι περισσότερο από αεροπορικά πλήγματα.