Μειώθηκε η απειλή και το επίπεδο του συναγερμού στις Βρυξέλλες

Ο βελγικός φορέας συντονισμού για την ανάλυση των απειλών (Organe de coordination pour l'analyse de la menace, Ocam) μείωσε σήμερα κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο 3 στην τετράβαθμη κλίμακα, πέντε ημέρες αφού την είχε αυξήσει στο υψηλότερο επίπεδο, ανακοίνωσε το Κέντρο Κρίσης της βελγικής κυβέρνησης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ocam αναθεώρησε την ανάλυσή του για το επίπεδο της απειλής και μείωσε το επίπεδο συναγερμού από το 4 στο 3», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενουά Ραμακέρ, εκπρόσωπος του Κέντρου Κρίσης, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ocam είχε κηρύξει τις Βρυξέλλες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Σάββατο 21η Νοεμβρίου στις ο1:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας). Το επίπεδο απειλής 4 ανταποκρίνεται σε μια «σοβαρή και άμεση» απειλή. Το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία διεξήγαγε ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κυρίως στην βελγική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό στις Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, ενώ καταστήματα και εμπορικά κέντρα παρέμειναν κλειστά και ανεστάλη η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως είχε ανακοινώσει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Ο υπόγειος και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα άνοιξαν ξανά χθες Τετάρτη, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.