Ο Κάμερον παραχωρεί στη Γαλλία αεροπορική βάση στην Κύπρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έθεσε σήμερα στη διάθεση της Γαλλίας τη βρετανική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Βρετανία οφείλει να πραγματοποιήσει - μαζί με τη Γαλλία και άλλους εταίρους - αεροπορικές επιδρομές, στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών.

Ο Κάμερον ανέφερε πως συμφωνήθηκε "η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και ότι τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Είμαστε ενωμένοι με τη Γαλλία στην κοινή απειλή. Σήμερα, πρότεινα στον πρόεδρο (Φρανσουά Ολάντ) τη χρησιμοποίηση της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι και επιπλέον υποστήριξη στην εναέρια τροφοδοσία σε καύσιμα", ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Από την πλευρά του ο Ολαντ τόνισε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ. Θα ενισχύσουμε τα πλήγματα, θα επιλέξουμε στόχους που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη σε αυτόν τον στρατό των τρομοκρατών", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι, ανοίγοντας την εβδομάδα εντατικών διπλωματικών επαφών  που θα έχει ο Ολάντ, με στόχο τον συντονισμό της μάχης εναντίον της ISIS.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες άφησαν ένα λουλούδι έξω από το θέατρο Μπατακλάν, τον τόπο της αιματηρής ομηρίας της 13ης Νοεμβρίου