Βρετανική αντιτρομοκρατική: Τρέξε, μην κάνεις τον πεθαμένο

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων με τους 132 νεκρούς στο Παρίσι, η βρετανική αντιτρομοκρατική εξέδωσε ένα εγχειρίδιο με συμβουλές επιβίωσης, σε περίπτωση που οι πολίτες βρεθούν σε τρομοκρατική επίθεση.  

Το έγγραφο περιγράφει τι μπορείτε να κάνετε "αν βρεθείτε σε ένα ταχέως εξελισσόμενο συμβάν, όπως επίθεση με πυροβόλα όπλα″ και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να κλείσουν αμέσως και να κρατήσουν μέσα τους υπαλλήλους τους. 

Αντίθετα με πολλούς επιζώντες του θεάτρου Μπατακλαν, που δήλωσαν ότι γλίτωσαν επειδή έκαναν του πεθαμένους, ο οδηγός επιβίωσης συμβουλεύει τους πολίτες να αφήσουν πίσω τα υπάρχοντά τους και τρέξουν μακρυά, παροτρύνοντας και άλλους να τους ακολουθήσουν.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, τότε θα πρέπει να κρυφτούν πίσω από ενισχυμένους τοίχους και επιφάνειες και να βαλλουν στο αθόρυβο τα κινητά τους

Το να κρυφτούν πίσω από πόρτες ή απλούς τοίχους δεν είναι ασφαλές καθώς "οι σφαίρες μπορούν να περάσουν μέσα από γυαλί, από τούβλα, ξύλο και μέταλλο".

Στον οδηγό επιβίωσης της βρετανικής αντιτρομοκρατικής δίνονται επίσης οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο όμηρος όταν εισβάλει η αστυνομία, για να μην το περάσουν για δράστη της επίθεσης: "Σηκώστε τα χέρια σας ψηλά, πρέπει να φαίνονται, για να μην σε σημαδέψουν οι αστυνομικοί με τα όπλα τους, πιστεύοντας πως είσαι δράστης".  

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη