Νεκρός ιατροδικαστής που θα κατέθετε στη δίκη του Μλάντιτς

Νεκρός είναι ένας 67χρονος εμπειρογνώμων ιατροδικαστής που θα κατέθετε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) δεν διαθέτει ακόμη πληροφορίες για τον θάνατο του.

Ο 67χρονος Ντούσαν Ντούνιτς βρέθηκε νεκρός το πρωί της περασμένης Πέμπτης σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Χάγης. Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας ο θάνατός του οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια.

Ο εκπρόσωπος του αρχείου και του συμβουλίου του ICTY, Νέναντ Γκόλτσεφσκι δήλωσε σήμερα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι το δικαστήριο δεν έχει ακόμη νέες πληροφορίες για το θάνατο του Ντούνιτς και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα τις έχει αργότερα σήμερα.

Η οικογένειά του εξέφρασε αμφιβολίες ότι πέθανε από φυσικά αίτια και γι αυτό διενεργήθηκε νεκροψία παρουσία Ολλανδών γιατρών και του Σέρβου παθολόγου, Τζόρτζε Αλιμπίγιεβιτς, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα" του Βελιγραδίου.

Ο Ντούσαν Ντούνιτς επρόκειτο να καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη δίκη του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, αλλά εντοπίστηκε νεκρός στο ξενοδοχείο, στο οποίο διέμενε από υπάλληλο του ξενοδοχείου και εκπρόσωπο του ICTY.

Όπως ανακοίνωσε το ICTY αμέσως ειδοποιήθηκε η άμεση βοήθεια, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του και οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

Ο Ντούσαν Ντούνιτς, ήταν ειδικός στην ιατροδικαστική και είχε καταθέσει σε διάφορες υποθέσεις ενώπιον του ICTY. Ήταν μάρτυρας της εισαγγελίας του ICTY στις δίκες του πρώην προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι και άλλων. Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε στις δίκες των Ράντοβαν Κάρατζιτς, Στάνισλαβ Γκάλιτς, Ντράγκολιουμπ Κουνάρατς και άλλων.

Ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται για τη γενοκτονία 8.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, για τη δίωξη Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών, τον εκφοβισμό των κατοίκων του Σαράγεβου, την ομηρία μελών της ειρηνευτικής δύναμης.