Με ρωσικό πύραυλο κατέρριψαν το αεροπλάνο της Malaysia Airlines

Με ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK κατερρίφθη το μοιραίο Boeing που εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines, όπως αποφαίνεται στην τελική έκθεσή του για τη συντριβή του αεροπλάνου, το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV). Το αεροπλάνο συνετρίβη τον Ιούλιο του 2014, πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας, παρασέρνοντας στο θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

To OVV δεν απαντά πάντως στο ερώτημα ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο καθώς δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία αλλά μόνον για τα τεχνικά κομμάτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους.

"Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk", δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση.

Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, πρόσθεσε.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Ο Γιούστρα ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στην στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της business class του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Το OVV συνιστά να αλλάξουν οι κανόνες της διεθνούς αεροπορίας ώστε να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επιλογή των αεροδιαδρόμων που ακολουθούν.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

"Προκατειλημμένη" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Ρωσία αισθάνεται απογοητευμένη που κατά τα φαινόμενα δεν εισακούστηκαν "οι πολλές εκκλήσεις της για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αλλά όχι προκατειλημμένης έρευνας, η οποία θα λάμβανε υπόψη της πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα και ιδίως τις αναφορές της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK.

"Παρ' όλα αυτά, είναι προφανής μια προσπάθεια να εξαχθεί ένα μεροληπτικό συμπέρασμα και να εκτελεστούν πολιτικές εντολές", συνέχισε ο Ριάμπκοφ.