Δύο βομβιστές αυτοκτονίας διέπραξαν τις επιθέσεις στην Άγκυρα

H διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 86 άνθρωποι, πολύ πιθανόν διαπράχθηκε από δύο καμικάζι αυτοκτονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, (αυτή η επίθεση) στοχοθέτησε το λαό μας» προσέθεσε ο Νταβούτογλου και επισήμανε:

«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (...) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε ωστόσο ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.